Η περίπτωση της παραλίας Κατερίνης

Δήμος Κατερίνης

Λεπτομέρειες έργου

Στην Πιερία, όπως και σε πολλές άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι μεγάλο.

Ιδίως για τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία ή beach bars, που βρίσκονται κοντά στην ακτή και συχνά κατηγορούνται για την κακή ποιότητα της θάλασσας μπροστά από αυτά.

Στην περίπτωση της Παραλίας Κατερίνης, η πρόκληση ήταν παρόμοια. Τα παραλιακά beach bars δεν είχαν εγκατεστημένο σύστημα αποχέτευσης που να συνδέεται με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής.

Ο Δήμος Κατερίνης, στον οποίο ανήκουν οι εκμισθωμένες εγκαταστάσεις, όφειλε να συμμορφωθεί στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και προδιαγραφές και να εγκαταστήσει αποχετευτικό σύστημα που θα συνδέεται με το δίκτυο της περιοχής.

Ο υδροφόρος ορίζοντας όμως βρίσκεται αρκετά ψηλά στο υπέδαφος οπότε οι όποιες λύσεις βαρυτικού συστήματος δεν μπορούσαν να εφαρμοσθούν καθώς απαιτούν παρέμβαση σε βάθος αρκετών μέτρων.

Επιπλέον, αυτά προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική όχληση καθώς απαιτούν σημαντικές παρεμβάσεις στο υπέδαφος, ειδικά σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως αυτό της Κατερίνης.

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εγκατάσταση βαρυτικών συστημάτων θα ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, με υψηλό κόστος.

Σε αυτές τις προκλήσεις ανταποκρίθηκε με θαυμαστή αποτελεσματικότητα το αποχετευτικό σύστημα χαμηλής πίεσης της E/One. 

Δοκιμασμένο εδώ και 50 χρόνια και εγκατεστημένο σε δεκάδες περιοχές σε πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, προσέφερε την κατάλληλη λύση για την περιοχή. 

Σε κάθε beach bar τοποθετήθηκαν αντλίες της E/One ενώ κατασκευάστηκε κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης με αγωγό HDPE100, Φ63.